Van baan naar ZZP’er

De hoeveelheid zzp’ers in Nederland neemt toe. Mede door het feit dat iedereen tegenwoordig met een laptop een eigen bedrijf kan beginnen, en het feit dat door de pandemie ook velen baan onzekerheid, is de drang om zelf iets te beginnen alleen maar toegenomen. Toch kan de stap naar een eigen bedrijf groot zijn. In het begin zul je veel financiële onzekerheid ervaren. Je zult waarschijnlijk goede maanden hebben maar ook maanden waar er heel weinig nieuw inkomen binnen komt. Daarom is het voor veel beginnende zzp’ers aantrekkelijk om vanuit loondienst een eigen eenmanszaak te beginnen. Op deze manier heb je nog een basis inkomen terwijl je aan je toekomst werkt. In dit artikel bespreken we tips om vanuit loondienst een eigen bedrijf te starten.

Toestemming

Wanneer je naast je werk ook als zzp’er aan de slag gaat, is het belangrijk om dit wel even met je leidinggevende overlegd over je plannen. Dit is wel zo netjes. In principe moet je werkgever toestemming geven om je eigen bedrijf te beginnen maar er zijn uitzonderingen. Wanneer je een bedrijf begint dat concurreert met het bedrijf waar je voor werkt dan is de kans groot dat je werkgever daar zijn bedenkingen bij heeft. Lees ook goed je contract door wat er in staat over nevenactiviteiten. Wanneer je werkgever toestemming geeft is het goed om dit op papier te hebben.

Inschrijven en opstarten

Wanneer je eenmaal als zzp’er aan de slag gaat is het belangrijk om een goede start te maken.

Begin met je inschrijven bij de kamer van koophandel en zorg meteen dat je een goede administratie opzet. Ook zul je waarschijnlijk wat van je spaargeld moeten investeren in je bedrijf. Wil je bijvoorbeeld als masseur aan de slag, dan wil je investeren in goede behandeltafels en FysioSupplies. Grote uitgaven kun je over een langere periode afschrijven.

Altijd een contract

Een contract helpt freelancers om verschillende dingen vast te leggen: het tarief dat is onderhandeld tussen jou en de klant, de parameters en omvang van het project, deadlines, herzieningen of projectannuleringen en terugbetalingen. Contracten helpen je ook te beschermen tegen mogelijke juridische problemen, meningsverschillen en ze zorgen ervoor dat u wordt betaald voor je werk. Veel zzp’ers en freelancers beginnen met mondelinge afspraken wat voor grote problemen kan zorgen. Het is belangrijk om contracten op papier vast te leggen. Op deze manier voorkom je conflicten vroeg in het begin stadium van je bedrijf.

Geef een antwoord